marți, 6 august 2013

Manifest pentru ”capatul lumii”




Ati fost vreodata intr-un loc pe care sa il asociati cu ”capatul lumii”?
Cam asa ne-am simtit noi la Credinta (comuna Chirnogeni, judetul Constanta).
Satul e mititel (350 de locuitori conform [1]), drumurile neasfaltate, carutele cu magarusi, gardurile putin inalte din blocuri de calcar, gastele si ratele in libertate, pupezele si prigoriile in zbor... Iar mobilele nu aveau semnal!
Domnule primar, nu ne-o luati in nume de rau; noua, veniti din pulberile si zgomotele urbane, ne-a placut la dumneavoastra!
In extravilanul satului, stepa, cu ierburi joase si intinsa cat vezi cu ochii, este la ea acasa; in mijlocul ei, eram doar noi, soarele, vantul, popandaii, pu-pu-pup, un codalb probabil infometat si versantii din calcar biogen. Acest ansamblu formeaza Locul fosilifer Credinta, ce se intinde pe 9,64 ha [2].  Sunt protejate calcarele cu fosile din Marea Sarmatica, formate probabil in Bessarabian (mijlocul Sarmatianului, adica acum aproximativ 11 milioane de ani) [3]. In urma cercetarilor (superficiale, intr-adevar), nu am gasit ceva concret despre fosilele de la Credinta; nu le putem lauda decat prin densitatea lor – mici, multe si strans lipite unele de altele (vedeti fotografiile). Locul fosilifer este si parte componenta a Sitului de Importanta Comunitara SCI Dumbraveni-Valea Urluia-Lacul Vederoasa in Reteaua europeana Natura 2000 [4].
Domnilor administratori ai ariei protejate, incercati sa o extindeti in suprafata – apar calcare cu fosile si in alte puncte; nu merita sa le pierdem prin exploatare (de orice fel)!     
Ca toate celealte locuri fosilifere pe care le-am vizitat recent in Dobrogea (Topalu si Aliman), nici acesta nu este marcat in teren. Il gasiti la iesirea spre vest din satul Credinta, pe malul stang al Lacului Plopeni, acolo unde vedeti calcare la partea superioara a versantilor. Sunt urme de masina in zona (probabil de la pescarii care mai vin aici), dar nu putem vorbi despre un drum.
Daca ajungeti acolo, incercati sa lasati cat mai putine urme. Locului fosilifer Credinta si imprejurimile sale este si trebuie sa ramana o insula de stepa in peisajul agricol dobrogean. 

Vedere spre Lacul Plopeni (in starea lui din iulie 2013).
Calcarele de la Locul fosilifer Credinta.
Calcarele de la Locul fosilifer Credinta.
Locul fosilifer Credinta.
Fosile.

Fosile.

Candva, aici au fost scoici.
Fosile.
Fosile.
 
Prin stepa.

Prin stepa.

Prin stepa.
 
Un mac sub soarele dobrogean,

Bibliografie:

[1] Primaria Chirnogeni, 2011, Populatie, http://www.primaria-chirnogeni.ro/populatie.html, consultat pe 6 august 2013.
[2] Apm Constanta, 2012, Arii naturale protejate de interes national, http://apmct.anpm.ro/pages/categorie/81, consultat pe 6 august 2013.
[3] Geo-spatial, 2011, Harta geologica a Romaniei scara 1 : 200 000, http://earth.unibuc.ro/download/harta-geologica-a-romaniei-scara-1-200-000, consultat pe 6 august 2013.
[4] Ministerul Mediului si Schimbarilor Cimatice, 2011, Formular standard Natura 2000. Numele sitului: Dumbraveni-Valea Urluia-Lacul Vederoasa, http://natura2000.mmediu.ro/upl//formulare/ROSCI0071%20-%20F.pdf, consultat pe 6 august 2013.
 




2 comentarii:

  1. Felicitari pentru blog-ul si pasiunea voastra. Mult succes in continuare si "la cat mai multe vizualizari". - Ionut

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim! Si la cat mai multe plimbari/experiente as adauga eu, ca sa avem ce sa scriem :) Toate cele bune si tie.

      Ștergere