miercuri, 23 mai 2012

Cum am petrecut Ziua Biodiversitatii


De Ziua internationala a Diversitatii Biologice (ZDB), am audiat o conferinta la Institutul Francez, alegere ce s-a dovedit adecvata. Invitatul, Denis Buican, biolog, filozof si istoric al stiintelor, fost profesor la o universitate pariziana, de origine romana, ne-a prezentat lucrarea sa "Darwin et l’épopée de évolutionnisme". In cele ce urmeaza voi extrage cateva idei din prezentarea acestuia, pe care le voi adapta tematicii acestei zilei [1]. Speciile ce alcatuiesc biosfera (invelisul de viata al Pamantului) sunt rezultatul unei lungi evolutii prin mecanismul selectiei naturale, teorie publicata de Darwin la 1859 (sugerata in prealabil de inaintasi ai sai). In evolutia speciilor, se remarca o axa orizontala si una verticala. Evolutia orizontala se reflecta prin adaptarea speciilor la mediul de viata. Evolutia verticala porneste de la arheobacterii si se termina cu Homo sapiens sapiens, adica noi. Noi suntem deci rezultatul acestei evolutii. 
Societatea umana are tendinta de a nu ne supune mecanismului de selectie naturala; dupa cum spunea invitatul sus-numit, noi nu alegem teoria cea mai logica, ci pe cea a multimilor (exemple: imitatia, decandenta, contaminarea conform [2]). Se pare ca nu ne acceptam conditia naturala. De aceea probabil, adaug eu, avem tendinta de a ne manifesta suprematia prin supunerea restului biosferei (si a Planetei in general). In plus, omul se dezvolta in progresie geometrica, pe cand mijloacele de trai se dezvolta in progresie aritmetica (conform economisului britanic Thomas Robert Malthus la 1826). Conform invitatului, agricultura biologica nu ar putea intretine decat 1 miliard de persoane (din cele 7 miliarde ale Planetei). De ce trebuie sa tratam biosfera cu mai mult respect? Pentru ca antroposfera (invelisul antropic al Pamantului) va termina prin a se autodistruge in lipsa biosferei (sau a unor super-inventii). Respectul fata de biosfera (si iarasi adaug fata de Pamant in general) este si o datorie morala fata de predecesorii nostri, precum Giordano Bruno si Galileo Galilei, care au murit pentru o idee, conform careia noi nu suntem stapanii lumii cunoscute, ci facem parte dintr-un sistem.

La aceste idei, adaug o parte din comunicatul lui Anada Tiéga, Secretar General al Conventiei Ramsar pentru protectia zonelor umede [3]. Tematica ZDB de anul acesta (Biodiversitatea Marina) subliniaza necesitatea de a ne angaja in mentinerea biodiversitatii marine si costiere intr-o lume in care presiunea la care sunt supuse acestea este ridicata. Aproximativ 60% din populatia planetei traieste pe coasta sau in apropierea ei, ceea ce poate duce la modificari  ale zonelor costiere (exemple: disparitia habitatelor, cresterea poluarii, ridicarea nivelului marii, intreruperea fluxului de apa si aluviuni) si poate pune in pericol capacitatea acestora de a functiona. Responsabilitatea aceasta se refera la intreprinderea unor actiuni sustenabile, adica in echilibru cu resursele Planetei, la dezvoltare locala si regionala in legatura cu ceea ce ne pune la dispozitie natura. Parafrazand un coleg blogger [4, 5], sustenabilitatea nu ar trebui sa se rezume la cateva actiuni (exemple: arii protejate, agricultura biologica), ci sa devina un mod de viata.


Iata cum am trecut de la evolutionism la "consumarea" biosferei si la necesitatea adoptarii unei sustenabilitati ecologice in relatie directa cu resursele disponibile. Noi facem parte dintr-un mare joc de domino; sa nu-l lasam sa se darame.


Nu consumati biosfera! Sursa imaginii: Ramsar Convention [6]



Bibliografie


[1] Buican D., 2012, Darwin et l’épopée de l’évolutionnisme, Notite luate in timpul conferintei.
[2] Wrona A., 1998, La notion d’imitation dans les théories des foules à la fin du XIXe siècle, HERMES, 22, 27-34.
[3] Ramsar Convention, 2012, Message from Anada Tiéga, Secretary General of the Ramsar Convention, http://www.ramsar.org/cda/fr/ramsar-news-biological-day-2012/main/ramsar/1-26%5E25739_4000_1__
[4] Lengyel P., 2012, Sustenabilitate – Voltul tau conteaza?, http://peterlengyel.wordpress.com/2012/05/18/sustenabilitate-votul-tau-conteaza/
[5] Lengyel P., 2012, Incet democratia trecea…, http://peterlengyel.wordpress.com/2012/05/15/incet-democratia-trecea/
[6] http://www.ramsar.org/cda/en/ramsar-activities-wwds-wwd2012index/main/ramsar/1-63-78%5E25324_4000_0__

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu