marți, 8 mai 2012

Spectacol pe granit la Piana in Corsica


Sunt impresionata in plimbarile mele de formele de relief spectaculoase si incerc sa inteleg ceea ce vad. Asta s-a intamplat si cand masina prietenului nostru Pierrick s-a oprit in Calanche di Piana, rezervatie naturala (din 1943), parte componenta a Parcului Natural Regional Corsica (din 1972) si sit al Patrimoniului Mondial UNESCO (din 1983; astazi numele sitului este Golfes de Porto, Girolata-Scandola et des Calanche de Piana). 

Pozitia sitului
Calanche di Piana
in Corsica (cu rosu)
Dar ce inseamna calanche (in corsicana si calanques in franceza)? Este o denumire regionala pentru forme de relief costier; termenul defineste vai adanci, inguste, cu versanti abrupti, prin care marea patrunde in interiorul continentului si care corespund unor falii tectonice. 

La Piana, ele sunt in granit rosu – portocaliu. Roca are fisuri (diaclaze) rezultate din actiunea de racire a magmei si din miscarile scoartei terestre. Datorita proprietatilor sale, granitul permite accentuarea fisurilor prin dezagregare (fragmentare, in cazul de fata mai ales sub actiunea ciclurilor termice diune si sezoniere in timpul carora roca se contracta si se dilata succesiv). Dezagregarea este mai activa cand vegetatia este absenta. 

Fragmentele de roca rezultate din dezagregare (clastele) au forme ciudate (exemple: creste inguste, varfuri piramidale, ace, blocuri suspendate). Prin dezagregare granulara (cea mai avansata forma de dezagregare) si probabil sub actiunea coraziunii (eroziunea vantului ce transporta particule de apa si roca) iau nastere concavitati numite tafoni. 

Exemple de ace (foto stanga) si tafoni (foto dreapta) pe granitul de la Piana. Tafonii s-au format cu precadere pe versantul expus spre mare, ceea ce confirma rolul actiunii erozive a vantului incarcat cu particule de apa si roca. Atractivitatea peisajului rezulta si din contrastul de culori intre albastrul Mediteranei, portocaliul versantilor si verdele inchis al pinilor.
Rezumand, Calanche di Piana este o zona cu golfuri adanci si forme tipice de relief petrografic pe granit. Atunci in ce consta unicitatea? In bizareria si efemeritatea asamblarii clastelor care cu siguranta nu se regaseste nicaieri in lume si este intr-o continua schimbare. Calanche di Piana sunt un exemplu de geodiversitate.









































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu