miercuri, 17 iulie 2013

Fosilele de la Aliman



Sau calatoreste, invata, transmite. La asta m-am gandit in timpul excursiei la Aliman (comuna din judetul Constanta), al carei scop a fost de a vedea, din nou, o rezervatie paleontologica.   

Desi se anunta fara incidente, calatoria a avut partea ei de neprevazut. Ne pregatisem pana si cu coordonatele GPS, astfel incat sa fim siguri ca ajungem la destinatie. Coordonatele luate de pe un website neoficial s-au dovedit a fi gresite, de aceea am pierdut aproape o ora cautand prin comuna, in directia opusa... Noroc ca localnicii si-au amintit de melcii de piatra si ne-au indicat drumul.  
  • Pentru a ajunge la rezervatia paleontologica de la Aliman, urmati ruta : din Cernavoda, mergeti pe drumul DJ 223, in directia Cochirleni; dupa aproximativ 35 km, intrati in comuna Aliman; in interiorul comunei, mergeti pe primul drum la stanga, imaginandu-va ca urmati malul lacului Vederoasa (drumul este neasfaltat); dupa aproximativ 1-2 km, veti vedea, pe dreapta, abruptul calcaros, adica destinatia dumneavoastra; accesul spre partea superioara a peretelui este dificil (panta mare, grohotisuri nefixate si plante cu spini).

Calcarele de aici pastreaza o fauna fosila, impresionanta prin densitate si prin gradul mare de conservare. Toate grohotisurile pravalite la baza peretelui, probabil din cauza inghet-dezghetului si ploilor, pastreaza cate o urma de paleo-viata. In peretele de calcar, sunt incrustati melci ce depasesc 10 cm in diametru.
  • Locul fosilifer Aliman este un muzeu pentru diversitatea biologica din Marea Tethys, din Cretaciul Inferior (etajele Valanginian, Hauterivian si Barremian), adica de acum 125-140 milioane de ani [1, 2]. In partea inferioara, in calcarele cele mai vechi, sunt, cu precadere, lamelibranhiate (scoici) si gasteropode (melci).  In partea superioara, in calcarele cele mai noi, sunt: corali, bivalve (tot scoici) si gasteropode de dimensiuni mari [2].
  • Asa cum spuneam, Locul fosilifer Aliman este, in primul rand, rezervatie paleontologica (din categoria a III-a IUCN) din anul 1970, reconfirmata in noua legislatie din anul 2000 [3, 4]; in al doilea rand, face parte din Aria de Protectie Speciala Avifaunistica Lacul Vederoasa (SPA in reteaua Natura 2000) [4]. Administratorul rezervatiei este Regia Nationala a Padurilor (Direcţia Silvică Constanţa).
  • Altele : 1) rezervatia nu este semnalizata corespunzator; 2) in trecut, aici pare sa fi  fost exploatat calcar, in mod industrial; in prezent, activitatea din zona este pastoritul.

Geodiversitatea este fragila, asa ca nu dati buluc. De altfel, faptul ca rezervatia nu este semnalizata ca atare reprezinta un avantaj pentru protejarea sa. De ce sa nu recunoastem, accesul turistilor nu face decat sa favorizeze degradarea versantului si a fosilelor – daca va sprijiniti de peretele de calcar, probabil ca vor mai cadea cateva pietricele, iar sub bocanc, probabil ca veti zdrobi cateva scoici. Daca mergeti la Aliman:
  • Nu colectati fosilele. 
  • Nu lasati gunoaie in urma voastra. 
  • Faceti poze si luati cu voi numai amintirile frumoase. 


 

Bibliografie:
[1] Neagu T., Lower Cretaceous Calcareous Agglutinated Foraminifera from Southern Dobrogea, Romania. Part II. Early Cretaceous Cuneolinidae, http://gf.tmsoc.org/Documents/IWAF-5/Neagu-iwaf5-1997.pdf, consultat pe 15.07.2013.
[2] Primaria Comunei Aliman, 2006, Strategia de dezvoltarea economico-sociala locala a comunei Aliman, http://www.primaria-aliman.ro/documente/Strategia.pdf, consultat pe 15.07.2013.
[3] Agentia de Proiectia Mediului Constanta, 2012, Arii naturale de interes national, http://apmct.anpm.ro/pages/categorie/81, consultat pe 15 iulie 2013.
[4] Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, , Fisa standard Natura 2000, Balta Vederoasa, http://natura2000.mmediu.ro/upl//formulare/ROSPA0007%20-%20F.pdf, consultat pe 15.07.2013.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu