duminică, 7 iulie 2013

Un fel de lectie de biogeografie

Joc de imaginatie: daca vreti sa emigrati in America, imaginati-va ca nu veti regasi multe dintre pasarile comune langa care locuiti acum.

  • Imaginati-va ca nu-l veti auzi in plopul de langa bloc pe gugustiucul "gu-gu-gu", care isi cauta iubita. Gugustiucul (Streptopelia decaocto, Eurasian Collared-dove) abia a fost introdus in Florida, Georgia si California.
  • Imaginati-va ca mergeti in parc. Nu veti auzi nici trilurile privighetorii (Luscinia megarhynchos, Common Nightingale), nici pe ale mierlei (Turdus merula, Eurasian Blackbird), nici pe ale pitigoiului (Parus major, Great tit), caci ei nu traiesc pe continentul american.
  • Imaginati-va ca nu le veti gasi nici pe furacioasele cotofene (Pica pica, Black-billed Magpie), nici pe gaite (Garrulus glandarius, Eurasian Jay) si nici pe granguri (Oriolus oriolus, European Golden Oriole), deoarece habitatul lor este in Europa, Asia si Nordul Africii.
  • Imaginati-va ca traversati o zona umeda. Nu veti gasi nicio barza alba (Ciconia ciconia, White Stork), nicio egreta mica (Egretta garzetta, Little Egret), niciun pelican comun (Pelecanus onocrotalus, Great White Pelican) si niciun ciocîntors (Recurvirostra avosetta, Pied Avocet), deoarece ei traiesc doar in Europa, partial in Asia si in Africa.
  • Imaginati-va ca pupaza din "Amintirile..." lui Creaga nu are nicio semnificatie. Pupaza (Upupa epops, Eurasian Hoopoe) traieste numai in Europa, Asia si Africa.
  • Imaginati-va ca cei de-o varsta cu voi nu au plans citind "Puiul" lui Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti, deoarce nici prepelita (Coturnix coturnix, Common Quail) nu traieste acolo. 
  • Imaginati-va ca nu veti intalni nici pasarea aceea albastra, aproape exotica, care traieste in zona temperata, cu veri mai degraba calde, la altitudini joase - dumbraveanca (Coracias garrulus, European Roller) - caci ea cuibareste aproximativ jumatate din an in Europa si Asia, iar cealalta jumatate si-o petrece in Africa.

Imaginati-va ca locul in care traiti este special din punct de vedere avifaunistic si bucurati-va de biodiversitatea din jurul vostru.

Barza alba (Ciconia ciconia), in Sercaia (judetul Brasov). 


Bibliografie

IUCN, 2013, The IUCN Red List of Threatened Species, http://www.iucnredlist.org/.

2 comentarii:

  1. Coțofană, barză și prepeliță am văzut. Privighetoare, mierlă și pițigoi, poate am auzit cântând fără să știu cine mă desfată cu trilurile. Pupăză și pelican am văzut doar la Zoo. De dumbrăveancă nici măcar n-am auzit (nu-mi sună cunoscută nici după vizualizarea fotografiilor și citirea articolului de pe Wikipedia).
    Toate ca toate, dar referirea la guguștiuc m-a „atins la sentiment”, ca să zic așa. Acum 19 ani îi spuneam „guguștiuca mea” și n-aș putea să mai ies pe balcon fără să văd guguștiucii măcar o dată pe săptămână.
    M-ați convins, nu voi emigra în America, dar în peninsula scandinavă, Germania, sau Marea Britanie îi găsesc? Că aici nu prea se mai poate :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bogdan, multumesc pentru comentariu.
      Poti emigra pana in sudul Peninsulei Scandinave. Ii vei gasi pe gugu! :) Si mie imi plac!

      Ștergere